Tuesday, April 21, 2009

Lama tak bersua (Part 1)

Salam semua

Lama sudah aku tak menulis di blog ini. Rasa di hati tu memang nk menulis, cuma tidak berkesempatan. Tambahan pulak, sejak deperkenalkan dengan "Facebook" oleh kawan2 di Malaysia, lebih byk masa menulis dan mencoret disana... rasanya ia lebih ringkas, mesra pengguna dan mudah mencarai rakan2 lama disitu... Ironinya, disitu aku telah jumpa kawan2 satu matrik di Sek Men Sains Muzaffar Syah dulu yg dh 8 thn tak jumpa dan tak bersua muka.... itu yg jadi kegilaan baru tu.... :)

Dan utk mempromote "facebook" (singkatannya FB) jugak :), kt situlah aku byk berkomunikasi dgn ahli2 politik...termasuk ada beberp kali dgn YB dari parti tertentu waktu mereka sedang berada dlm Parlimen dan DUN! :) Menarik kan! heheh....

Tapi lama aku berfikir... "Ish, mana buleh aku lupakan wadah lama tmpt aku meluah rasa, gembira dan duka masa mula2 smpi di Dubai ni dulu".....fikir aku...

Cepat jugak masa berlalu.... tiba di Dubai Oktober 2008...sekarang sudah masuk Mei 2009...mknanya bulan ketujuh aku kat sini...

Cepat tak cepat jugak la.... kdg2 rasa lama...sehari bagai setahun lamanya! Lebih2 lg bila saat menuju 30 May 2009, tarikh aku pulang ke Malaysia utk cuti 2 minggu...yahooooo!!.... tak sabar rasanya menatap wajah anak, isteri, keluarga dan tanahair.....

Begini rupanya sebuah pengorbanan... aku rasa kecil shj pengorbanan yg aku buat ini.... org lain lg hebat.... ini juga satu pengalaman berharga yg tak akan aku lupa smpi bila2...

2 minggu terakhir ini, setiap hari aku telefon orang rumah.... dengar suara isteri dan anak.... kdg2 sadis juga bila fikirkan anak yg membesar tnpa belaian kasih syg seorang ayah disisi.... anak aku Amir Naqiuddin.... waktu aku datang sini, hanya beberapa patah perkataan yg baru dipelajarinya.... salah satunya "AYAH", iaitulah perkataan pertama yg dia pandai.. :) Jeles ibunya....tp sekarang dh petah.... dh boleh cakap macam2.... ch boleh mintak macam2 kata ibunya..... hmmm.....

7 bulan di sini, hidup aku lebih kpd dunia pekerjaan.... ye lah, 6.30 pg dah bertolak ke ofis, 8mlm br smpi bilik... tp sempat jugalah mencuri2 masa berjalan dgn kawan2.... release tension... dan meneroka bumi Arab....

setakat ini br sempat menjengok negeri2 lain di UAE ni... Abu Dhabi, ibu negara UAE aku lawati 2 bulan lepas.... ternyata lebih aman dan damai dr Dubai... :) kurang sesak, lebih hijau dan nyata persis kepada tanahairku....

Sharjah & Al-Ain pulak agak ketinggalan.... boleh la aku katakan 3-5 thn kebelakang berbanding Dubai... tp tak mustahil dgn kekayaan minyak, ia akan pesat membangun satu hari nanti...

Nk balik Msia 1 bulan lagi... tp semua barang2 yg perlu dibeli, souvenier utk isteri, anak, keluarga dan kawan2 dh byk yg aku beli! punya la excited nk balik Msia... tinggal sikit2 je lagi... yg kelakarnya, siap beli satu beg baru (besar) utk menampung timbunan brg2 yg bakal aku angkut balik ke Msia...hehe... tah berapa charge utk baggage nanti....

Sekarang ni dh mula masuk musim panas.... baru starting.... mukaddimah... tp mak aiihh... aku rasa dh nk mendidih tengkuk ni bila menjenguk site... pukul 9 pg pun suhu dah mencecah hampir 40degree celcius di site aku.... tmbhan pulak belum ada bangunan yg siap sepenuhnya utk dijadikan tmpt berteduh... site pulak seluas 4 kali ganda luas padang bolasepak! perghh... tak dpt aku bayangkan bulan Julai ~ Ogos nnti.... biasanya akan mencecah >50 degree celcius!
skrg pun kulit dh gelap... :) Jgn isteri tak kenal sudah! :)

OKlah... Insha Allah ketemu lagi di Part 2... :)

Ila liqa'
Wa ma'assalamah....

2 comments:

portdy said...

lama tak jumpa ek

bz eh

portdy said...

akhirnye

terubat rindu nak baca post terbaru hang...

berubah rupa mcmna pun wife mesti ingat punye
"tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat......"